Vietnamese Loempia

beeldverhaal loempia

Loempia’s maken van rijstpapier (Bahn Trang), een warme vulling en rauwkost is het doel van dit menu. Week rijstpapier in lauw warm water en leg deze op een bord. Bereid de warme vulling in de pannetjes van het gourmetstel. Schep de vulling op het rijstvel, voeg rauwkost toe en vouw de loempia dicht. Doop deze voor consumptie in chili-, soja- of Vietnamese pindasaus. En neem ondertussen ook nog tijd voor het beantwoorden van de op de receptkaartjes vermeldde vragen. Dat zorgt nog voor extra dimensies aan deze toch al exotische vorm van tafelen.

Ingrediënten

Bij de Vietnamese Loempia worden verschillende niet alledaagse ingrediënten gebruikt. Deze zijn doorgaans verkrijgbaar bij een Toko of Aziatische winkel. Onderstaand wat meer uitleg.

Banh Trang zijn hele dunne rijstvellen, die zacht worden als ze kort in water gelegd worden.

Currypasta (groen) de groene currypasta is afkomstig uit de thaise keuken. Hij is pittig van smaak. Je kunt hem kant-en-klaar kopen of zelf maken. De belangrijkste ingrediënten zijn groene peper, laos, sereh, ui, knoflook, limoenblaadjes, limoensap, komijnpoeder en korianderpoeder.

Five spices is een chinees kruidenmengsel dat bestaat uit gemalen kaneel, szechuanpeper, steranijs, venkel en kruidnagel. In het mengsel zijn de smaken zoet, bitter, hartig, zuur en zout met elkaar verenigd.

Komijnpoeder wordt ook wel djinten of djintan genoemd. Het is een kruid met een lichte nootsmaak.

Korianderpoeder heet ook wel ketoembar. Korianderzaad en karwijzaad zijn tot een bepaalde hoogte uitwisselbaar. Vermaal ze in dat geval in een vijzel fijn.

Mirin is een zoete rijstwijn afkomstig uit Japan. Indien deze niet aanwezig is, dan kan hij vervangen worden door droge sherry. Er is dan overigens wel een groot smaakverschil.

Petehbonen worden ook wel stinkbonen genoemd. Zij zijn groen van kleur en hebben een hele specifieke smaak en geur. Ze zijn afkomstig van de Aziatische boom Parikia speciosa. Als je na het gourmetten petehbonen over hebt, dan kun je deze goed bewaren in de vriezer.

Sereh een andere naam is citroengras. Deze is in poedervorm verkrijgbaar. Verse sereh zijn lange stengels. Deze snijd je in stukken van ca. een centimeter en laat je sudderen met een gerecht. Je eet deze niet op; vis de sereh dan ook uit het gerecht voordat je gaat eten.

Tapiocaparels zijn op tempex lijkende, kleine balletjes. Ze zijn gemaakt van zetmeel dat afkomstig is uit de cassave wortel

Thaise Vissaus (nampla) is een saus van ansjovis, sojasaus en suiker.

Wokolie is een olie die heel warm kan worden en daarmee geschikt om te wokken en te roerbakken. Deze olie kan indien niet beschikbaar het best vervangen worden door zonnebloemolie.

 

Bijgerechten:

Posts not found

Posts not found