Gourmet Tips

GOURMET TIPS EN HUISMIDDELTJES

Gourmetluchtjes

Wil je voorkomen dat gourmetluchtjes blijven hangen? Het bakken van het vlees, vis en gevogelte in de pannetjes in plaats van rechtstreeks op de plaat voorkomt al een hoop niet gewenste geurtjes. Eventueel kun je het pannetje tussentijds een keertje afwassen. Een raampje opzetten tijdens het gourmetten doet ook wonderen. Andere huismiddeltjes uit grootmoeders tijd zijn; het koken van een beetje een azijn met citroensap vooraf, het neerzetten van een gebruikte koffiefilter tijdens of het branden van wierook na die tijd. Ook helpt het plaatsen van een schaaltje met spiritus na het gourmetten om nare luchtjes te verdrijven.

Wijnvlekken

Heb je rode wijn gemorst op bijvoorbeeld het tafelkleed, strooi er wat zout op en laat de rode wijn daar intrekken.

Vetvlekken

Vetvlekken op kleding of tafeltextiel kunnen voor dat zij in de wasmachine gaan, ingesmeerd worden met ossengalzeep of  vlekverwijderaar.

Hygiëne

Zorg dat er voldoende snijplanken en messen zijn bij het gourmetten. Neem voor rauwe, gevoelige ingrediënten zoals kip een aparte snijplank en mes. Eventueel kunnen verschillende gekleurde snijplanken gebruikt worden, waarbij vlees, vis, gevogelte en groenten/fruit ieder een eigen kleur hebben.

 

CREATIEF

Servetring

servetHeb je iets speciaals te vieren, denk dan eens aan zelfgemaakte, gepersonaliseerde servetringen. Als je uitgaat van een strookje 120 grams papier van bijvoorbeeld 4 cm x 19 cm, dan kun je een servetring met verschillende doorsnedes maken.  Ontwerp dit strookje (bijvoorbeeld in Word) met een logo, foto of tekst. Je kan meerdere strookjes op één pagina kwijt. Print de pagina uit en snijd de stroken op maat. Plak op de hoeken aan de linkerkant van de strook twee stukjes dubbelzijdig tape. Draai de strook om en plak op de andere twee hoeken stukjes dubbelzijdig tape. Verwijder de plakkertjes van de tape, vouw het papier rond, bepaal de doorsnede van de servetring en plak het papier aan elkaar.

Receptkaarthouderservet

Om de receptkaarten aan tafel te beschermen, kunnen deze in een houder geplaatst worden. Deze is eenvoudig te maken. Neem een blokje hout, dikke tak of boomstammetje. Verzaag deze tot een hoogte van 5 tot 10 centimeter. Zaag hier aan de bovenkant een sleuf in van ca. 1 centimeter diep.

Menukaarten

Ontwerp zelf een menukaart waarop de gekozen recepten vermeld staan. Plaats bij ieder bord een menukaart. Eventueel kan die voorzien worden van een naam, zodat meteen de tafelschikking duidelijk wordt.

Bij ons zijn persoonlijke energietekeningen of energieboodschappen bestelbaar voor op een menukaart.

Tafelschikking

Maak voor iedere gast aan tafel een briefje met daarop de naam van de persoon. Vouw de briefjes dicht. Wijs iedere keer een bord aan en kies blind een papiertje. Lees vervolgens de naam die op het papiertje staat en je weet wie daar gaat zitten. Eventueel kan een naamplaatje of menukaartje met de naam er op gemaakt worden.