Het Ontstaan

header foto voor bij ontstaan (3)

Het was in 1979, toen ik, Nienke Binkhorst, voor het eerst kennismaakte met “gourmetten”. Mijn moeder kreeg voor haar verjaardag een gourmetstel met bakplaat, grill en pannetjes en dat was toen heel hip. Wij noemden deze vorm van tafelen “eten van de plaat”. Ik vond het altijd een feestje om te doen.

In het najaar van 2006 werd ik uitgenodigd voor een etentje in de vriendenkring van Jeannette Lamme. Er stond een gourmetstel op tafel en ik veronderstelde dat het menu voor die avond zou zijn; een vleesje hier, een sausje daar en bakken en braden datgene wat jij zelf lekker vindt.

Maar Jef en Nelleke van der Ham hadden echter wat anders voor ogen. Er lagen kaartjes met recepten van culinaire hoogstandjes die bereid konden worden in gourmetpannetjes. Alle ingrediënten voor de gerechten waren aanwezig. Daarnaast stond op ieder kaartje een vraag bedoeld om het onderlinge gesprek tussen de gasten te stimuleren. Zo kwamen er deze avond vijf kaartjes voorbij. Het concept bleek een groot succes en heel anders dat ik gewend was van gourmetten. Het werd een lekker en inspirerend samenzijn met een verrassende verzameling gerechtjes. Helemaal passend voor mij als coach met een voorliefde voor zowel fysieke als geestelijke voeding.

Deze ervaring is dan ook een belangrijke bron geweest voor het ontwikkelen van het Coach-Gourmet; dat was de naam die wij er al snel aan hebben meegegeven. Samen met Jeannette voegden wij nieuwe recepten toe en de vragen kregen meer en meer een reflectief karakter. Tijdens één van de etentjes bij ons aan tafel raakten ook Leontien Braakman en Hans Mellink enthousiast. Voor hun werd het Coach-Gourmet een jaarlijks terugkerende bezigheid met Oud en Nieuw en zo droegen ook zij bij aan het uitbreiden van het aantal gerechten en bijpassende coachvragen.

De impuls om dit grootser neer te zetten werd steeds sterker. Tijdens een Coach-Gourmetavond met Bert Smulders en Marieke Sanders in het najaar van 2013 vielen de puzzelstukjes op hun plek.

Bert en Nienke besloten te gaan samenwerken – Nienke richtte zich op de update van de vragen, Bert verzorgde de ICT en gezamenlijk werkten zij de recepten verder uit. Deze coproductie is gebundeld tot dit product.

Voor de vormgeving werd schoolvriendin Hester van Zijll de Jong gevraagd – zij zorgde voor de professionele uitstraling van logo en kaartenset. In het voorjaar van 2014 verbeeldde Trinke van Dam het Coach-Gourmet. De resultaten zijn zowel te zien op deze site als op de cover van het kaartendoosje.  Toen er last-minute nog een sfeerfoto nodig bleek, schoot fotograaf Celine Morelisse te hulp.

Frans van der Stigchel coachte in de ontwikkelingsfase op de zakelijke en financiële kant van het Coach-Gourmet.

Naast de inzet van bovengenoemde personen gaven Angèle Arendsen en Anita van der Stigchel waardevolle feedback, die het mogelijk maakte om de puntjes op de “i” te zetten.

Al met al een bijzonder creatieproces, dat heel organisch tot stand is gekomen. Wij willen een ieder die op enige manier energie aan dit project heeft toegevoegd – ook diegene die wij vergeten zijn om te noemen – heel hartelijk bedanken. Zonder jullie was deze co-creatie nooit tot stand gekomen.

Wij hebben veel plezier beleeft aan de Coach-Gourmetsessies die wij zelf georganiseerd en bijgewoond hebben en ook aan het door ontwikkelen van dit concept. Wij hopen dat jullie als gebruikers dát kunnen proeven als je “een avondje samen kookt, lekker eet en prikkelende vragen beantwoordt”. Wij wensen je voor dat moment een “Eet en Reflecteer Smakelijk” toe!

P.s. Mocht je (menu)suggesties hebben dan houden wij ons aanbevolen.